Wednesday 24 July 2024

crostar_tkd@yahoo.com

WTF Taekwondo

Najpopularnija borilačka vještina današnjice, taekwondo, nalazi svoje korijene u povijesti Koreje i njenog naroda. Taekwondo izvorno znači »umijeće borbe rukama i nogama» i predstavlja na iskustvu i znanosti zasnovanu metodu a stječe se kroz intezivni fizički i psihički trening. Jako često ovu borilačku vještinu nazivaju i umjetnošću nožnih udaraca. Taekwondo je od vojne praktične i surove vještine prerastao u moderan olimpijski sport.

Danas u WTF organizaciji ima preko 170 nacionalnih saveza sa svih kontinenata a trenira ga oko 80 milijuna ljudi. Taekwondo se trenira kao borilačko umijeće, sustav obrane i kao natjecateljski šport. Njime su se bavila mnoga poznata imena: Bill Clinton, Chuck Norris, Steven Seagal, španjolski kralj Juan Carlos, Juan Antonio Samaranch iz Olimpijskog Odbora, Mike Tyson, Bruce Lee, hrvatski ministar Primorac i mnogi drugi.

U TKD treningu sudjeluje cjelokupni tjelesni sustav. TKD trening ne proizvodi velike mišiće već je usmjeren na promjenu debelog i mlitavog tkiva u vitko tkivo. Veliki mišići stvoreni radom s utezima usmjereni su na širenje krvnih sudova pa se brže i umaraju, dok su mišići stvoreni TKD treningom dugi i vretenasti, i funkcionalno su sposobniji. TKD je specifičan po svojim udarcima u skoku koji su ostali od vojne vještine. U taekwondo-u postoje natjecanja u borbama, formama, samoobrani, kicku te u testu snage.

Na turnirima u borbama borci koriste zaštitnu opremu: kacigu, oklop, štitnike za ruke i noge, suspenzor, rukavice, gumu za zube, nanožnice. Borbe traju 3 runde po 2 minute (ili 1.5 minut). Taekwondo je full contact sport, što znači da su dozvoljeni udarci nogom punom snagom u tijelo i glavu. Kod vrtićanaca i mlađih kadeta nisu dozvoljeni udarci u glavu. Udarac u tijelo nosi 1 bod (iz okreta 2), u glavu nosi 3 boda (iz okreta 4), a udarci šakom dozvoljeni su samo u tijelo, a to donosi 1 bod. Udarci ispod pojasa nisu dozvoljeni. Bijelo odijelo koje nose učenici taekwondo-a zove se 'dobok', a dvorana u kojoj se trenira 'dojang'.

Mnogi su razlozi/prednosti zbog kojih se bavimo taekwondo-om:

DUHOVNI: Načela TKDa su uljudnost, uslužnost, čestitost, postojanost, samokontrola, odanost i nesavladiv duh. TKD promiče karakternost i nenasilje, učeći uvažavanju drugih, susretljivosti, poniznosti, besprijekornosti, samopouzdanju, te odvažnosti i samokontroli pod stresom. Kao odgovor na moguće konflikte, TKD uči spokojnosti, izbjegavanju i osujećivanju, neutraliziranju. On uobličava nekonfrontacijski i kontrolirani pristup nasilju, učeći da je sila posljednji mogući odgovor na agresivnost. Učenici moraju uvažavati druge učenike i pokoravati se instruktorima. TKD zahtijeva strpljivost, postojanost i težnju za usavršavanjem.

FIZIČKI: Bavljenje taekwondo sportom poboljšava koordinaciju, brzinu, agilnost, fleksibilnost, mišičnu snagu, izdržljivost, ravnotežu, držanje, krvožilni sustav… Taekwondo trening potiče zdrav način življenja, sastavljen od ispravnog vježbanja, zdrave prehrane, pravilnog odmora i postizanja zivotne ravnoteže.

PSIHOLOŠKI: TKD smanjuje napetost i tjeskobu socijalno prihvatljivim načinom fizičkog izražavanja i kontroliranjem agresivnosti. On zahtijeva samopoštovanje, samokontrolu i bespredmetno uvažavanje suboraca i suparnika. Putem savladavanja njegovih osnova i napredovanjem na razinama pojasa, TKD omogućava osobno ispunjenje i promicanje. Posvećenost dosezanju cilja i ispunjenje zadanih ciljeva oplemenjuju osjećaj vrijednosti i unutrašnji doživljaj vlastite osobnosti svakog pojedinca.

ESTETSKI: Za pravilnu tehničku izvedbu neophodni su ritam, timing, ravnoteža, ispravno disanje i držanje... Taekwondo sportaš mora ovladati usredotočivanjem koncentracije i isključivanjem od vanjskih utjecaja. U izvođenju taekwondo pokreta i tehnika ima obilja ljepote i otmjenosti, a nemjeriva je zadovoljstina savladavanja kontrole misli i tijela pri izvođenju zadanih fizičkih vjezbi.

TAEKWONDO ZA DJECU: Taekwondo zahtijeva i razvija disciplinu, samopouzdanje te pozitivno djeluje na sve kritične čimbenike psihofizičkog razvoja djece.Taekwondo je idealan oblik sportske aktivnosti, kako za motorički nadarenu djecu sposobnu za ostvarivanje vrhunskih sportskih dostignuća, tako i za djecu sa skromnijim psihofizičkim osobinama kojima će pružiti sredstvo zdravog razvitka i ugodnog druženja s vršnjacima.

Upis --- trenirajte s nama

 • Grupa za naše male članove +

  Taekwondo klinci je vesela dječja grupa, koja uspješno okuplja malu djecu u našem klubu još od 2005. godine. Read More
 • 1

 • WTF Taekwondo +

  Malo o taekwondo-u... Read More
 • 1
 • Rekreacija za odrasle +

  U našem klubu nudimo i rekreaciju za odrasle. Ovo nije samo grupa za roditelje, nego i za sve odrasle, koji Read More
 • 1
 • Naše druge klupske aktivnosti +

  Potičemo i druge sposobnosti naših članova Read More
 • 1